АКЦИОНИ ПЛАН ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА – ВИЗИЈА РАЗВОЈА ДО 2016
9.01.2012

Градска општина Палилула је једна од дванаест општина у Србији и једина градска општина, која је у оквиру редовних пројектних активности пре две године ушла у Програм подршке општинама (MSP IPA 2007) „Добра управа, планирање и пружање услуга“. То је отворило могућност израде Акционог плана општине и подршку консултаната Програма MSP IPA 2007. који финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум на челу са GIZ IS. На овом документу, значајном за грађане општине Палилула и Град Ниш у целини, интезивно се радило а Координациони тим пројекта Општине урадио је финални документ Акционог плана Градске општине Палилула за 2012–2016, који је након усвајања на седници Скупштине, објављен у публикацији и на ЦД-у. На пет радионица, одржаним у овом периоду сваки од приоритетних пројеката је разрађивала посебна радна група која је била састављена од службеника општинске Управе Палилула и представника одговарајућих институција и заинтересованих страна. Радне групе су одабрале стрaтегију спровођења пројеката, урадиле план активности и буџет пројеката и представиле пројекте а координациони тим је промовисао финални нацрт Акционог плана Градске општине Палилула у публикацији.

Овим поводом, крајем прошле године на згради нишке општине Палилула постављена је и табла (MSP IPA 2007) и промовисана ПУБЛИКАЦИЈА - Акциони план Градске општине Палилула за 2012–2016.

Акциони план Градске општине Палилула-Ниш обухвата укупно 40 пројеката. Тринаест стратешких пројеката односе се на побољшање квалитета живота становништва. Општина Палилула је релативно нова градска општина (основана 2004. године) и интереси које би требало да заступа на нивоу Града произилазе из ограничених надлежности које градска општина има. Имајући ово у виду, општина Палилула жели да мобилише и друге заинтересоване стране: грађане, институције, предузећа и невладине организације како би остварила планиране активности.

По речима председника општине Бобана Џунића „Акциони план општине“ представља оперативни алат за спровођење Стратегије развоја Градске општине Палилула, који би за наредних пет година требало да обезбеди развојни пут Градске општине Палилула заједно са Градом Нишом, као и јасно место у оквиру Стратегије развоја и годишњих буџета Града Ниша. Дефинисали смо и Визију развоја Градске општине Палилула, која је усклађене са Стартегијом града Ниша, и она гласи: »Општина Палилула, економски развијена заједница, интегрисана у глобалне токове, атрактивна за живот и рад, коју карактерише флексибилно тржиште рада, конкурентни људски ресурси и богат културни идентитет.« За реализацију ове визије, усклађена су четири главна развојна приоритета а сваки приоритет има стратешки циљ: Као први приоритет наведена је инфраструктура -  равномерни развој инфраструктурних система; Приоритет два је животна средина - заштита животне средине; Приоритет три је економски развој-активирање развојних потенцијала за већу упошљеност и приоритет четири друштвени развој -унапређење друштвених услуга и више бриге за све грађане општине. Какав ће исход ових пројеката у Палилули бити у великој мери зависиће и од разумевања руководства града и њихове одлуке, да ли ће подржати пројектну „локомотиву“ са Палилуле. (ЕКОполис мрежа, Д.В.)